EXCLUSIV VIDEO | Care sunt șansele ca România să fie acceptată în Spațiul Schengen în decembrie? Europarlamentarul Cristian Bușoi: „Mai avem o nucă tare și importantă”

Publicat: 01/11/2022, 17:00

Aderarea României la Spațiul Schengen are toate șansele să se concretizeze până la sfârșitul acestui an, a declarat Cristian Bușoi, vicepreședinte și europarlamentar al Partidului Național Liberal, singurul român care conduce o comisie în Legislativul comunitar, invitat la GÂNDUL EXCLUSIV.

Cristian Bușoi și-a exprimat încrederea și optimismul cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen, o decizie așteptată de mulți ani. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar – Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Cronologia ultimelor zile

Parlamentul European a adoptat, în 18 octombrie, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Parlamentul de la Haga a adoptat ulterior, pe 20 octombrie, o rezoluție  care stipulează că Țările de Jos nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Mai precis, moțiunea adoptată de Parlamentul olandez „solicită guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Anunțul a fost făcut, cu regret, de eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Ulterior, premierul olandez Mark Rutte a declarat în plenul Parlamentului național că „nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe tema Schengen.

„Toate eforturile s-au făcut”

Sursa: Shutterstock – caracter ilustrativ

„Au fost discuții nenumărate în Parlamentul European, a fost și o rezoluție a Parlamentului European, în care toți europarlamentarii români s-au implicat foarte mult. Președintele României, la nivelul cel mai înalt al șefilor se stat și de guverne, premierul Nicolae Ciucă a fost zilele acestea la Bruxelles și a fost întâmpinat și de președinta PE, Roberta Metsola, și a avut o discuție foarte bună cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen”, a spus Cristian Bușoi.

„Toate eforturile s-au făcut, există un sprijin puternic la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentul European, există un sprijin larg la nivelul statelor membre, dar e nevoie de unanimitate. Și atunci, mai avem o nucă tare și importantă, Țările de Jos – numele oficial sau, poate mai bine cunoscut pentru public, Olanda. Olanda încă a arătat, formal și informal, anumite reticențe. Este și această rezoluție, dar care nu este obligatorie, nu trebuie să fie neapărat luată ca un refuz definitiv al Parlamentului, dar e un semn îngrijorător”, a precizat Cristian Bușoi.

Eurodeputatul a trecut în revistă faptul că, în contextul rezoluției și al vizitei de evaluare și a tuturor discuțiilor care au avut loc, există un intens dialog între Ministerul de Interne, ministrul Lucian Bode, echipa de la Frontieră, pe parte cealaltă, pe ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), de care se prevalează și pe care îl iau în discuție, chiar dacă nu apare oficial în condițiile intrării în Schengen, în Olanda, există schimburi și dialog între ministrul Predoiu, echipa de la Ministerul Justiției cu Comisia Europeană, vicepreședinta Věra Jourová și comisarul pentru Justiție Didier Reynders.

„Astfel, astăzi avem toate motivele să credem că aceste obstacolele vor fi depășite și, până la sfârșitul anului, cândva în decembrie, vom avea două obiective atinse, acela al ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare și al acceptării României – și Bulgariei, și Croației – în Spațiul Schengen”, a afirmat Cristian Bușoi.

„Sunt foarte optimist”, a declarat europarlamentarul.

Întrebat despre poziția colegei olandeze din Legislativul comunitar care a criticat rezoluția aleșilor din Parlamentul de la Haga, Cristian Bușoi a dat imaginea de ansamblu a acestor atitudini.

„Și în Olanda există o disensiune, o diferență de opinii în mediul politic privitor la România și Bulgaria în Spațiul Schengen. Este și o chestiune subiectivă, care ține de opiniile publicului larg, dar, evident, ține și de poziționarea unor partide și lupta lor politică internă de a capta atenția și votul unor cetățeni care privesc cu rezervă, din motive total necorecte, dar asta e, nu sunt foarte bine informați, intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen”, a explicat europarlamentarul.

„În același timp însă, nu cred că Olanda va rămâne singurul stat al UE care va pune un veto intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Deci, chiar dacă nu este un mare entuziasm, chiar dacă clasa politică este fragmentată, cred că, în final, guvernul și statul olandez va înțelege că trebuie să accepte și să meargă în direcția în care merg în mod covârșitor celelalte instituții europene”, a conchis Cristian Bușoi, la GÂNDUL EXCLUSIV.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi, măsuri și previziuni privind criza energiei: „Într-adevăr situația s-ar putea să fie foart dramatică”

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi: „Este extrem de puțin probabil ca Nicușor Dan să mai aibă susținerea PNL. Mi se pare chiar comic că își pune problema unui al doilea mandat”

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi: „Bucureștiul pare un oraș abandonat și Nicușor Dan nu pare că are soluții. Nu poți să ceri respect când lași copiii să se joace printre gunoaie și șobolani”

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi: „Nu pun în acest moment în discuție o eventuală candidatură a mea”. Cine sunt cei trei liberali care ar putea concura pentru fotoliul de primar al Bucureștiului din 2024

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi, despre starea coaliției de guvernare: „Într-o democrație, partidele își susțin propriile poziții și răspund așteptărilor propriului electorat”

EXCLUSIV VIDEO | Cele trei soluții pe care le vede Cristian Bușoi pentru criza energetică din România. „Ce cred ecologiștii europeni, că dintr-odată nu vom mai avea nevoie de gaz, e doar o iluzie”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×